Mammas sommartårta
Idag är det inte vilken dag som helst för det är min namnsdag. Vad betyder det? Det betyder att man får baka samt äta tårta. Sen jag var liten gjorde min mamma alltid samma tårta på min namnsdag, en hel långpanna TÅRTA! Så episkt.
Ingredienser för en långpanna:
1 paket (24 skorpor) Brandt skorpor
Sockerlag:
3 dl socker
2 dl vatten
2 msk juice från en apelsin
Fyllning:
1,5 liter marsansås (1,5 liter mjölk och pulver lite mer än förpackningen anger)
kanel
Toppen:
3 dl vispgrädde
1 pkt jordgubbar
Börja med att koka upp sockerlagen, blanda samtliga ingredienser till den och låt koka upp, sjud sedan i några minuter så att den inte är helt vattnig. Sprid ut skorporna på en plåt eller en bricka, blöt försiktigt med sockerlag. De ska fortfarande behålla spänst men inte vara krispiga, man får fösa på sockerlag i omgångar. Viktigast är kanterna som är svårare att blöta så var extra nogrann. Låt stå och svalna. Vispa ihop marsansåsen så att den inte blir några klumpar. Vispa även vispgrädden med en elvisp. Börja sedan med att lägga 12 stycken skorpor på botten på långpannan, sleva sedan på lite mer än hälften av marsansåsen och sprid ut jämnt. Krydda sedan med ordentligt med kanel på marsansåsen. Sedan är det dags för resterande skorpor att åka på, sedan marsansås, kanel och sist men inte minst grädde. Garnera med färska svenska jordgubbar, och ställ i kylen så att den får binda ihop sig och bli sådär gudomligt sval och somrig som bara denna tårtan kan!
Ingredienser för en långpanna:
1 paket (24 skorpor) Brandt skorpor
Sockerlag:
3 dl socker
2 dl vatten
2 msk juice från en apelsin
Fyllning:
1,5 liter marsansås (1,5 liter mjölk och pulver lite mer än förpackningen anger)
kanel
Toppen:
3 dl vispgrädde
1 pkt jordgubbar
Börja med att koka upp sockerlagen, blanda samtliga ingredienser till den och låt koka upp, sjud sedan i några minuter så att den inte är helt vattnig. Sprid ut skorporna på en plåt eller en bricka, blöt försiktigt med sockerlag. De ska fortfarande behålla spänst men inte vara krispiga, man får fösa på sockerlag i omgångar. Viktigast är kanterna som är svårare att blöta så var extra nogrann. Låt stå och svalna. Vispa ihop marsansåsen så att den inte blir några klumpar. Vispa även vispgrädden med en elvisp. Börja sedan med att lägga 12 stycken skorpor på botten på långpannan, sleva sedan på lite mer än hälften av marsansåsen och sprid ut jämnt. Krydda sedan med ordentligt med kanel på marsansåsen. Sedan är det dags för resterande skorpor att åka på, sedan marsansås, kanel och sist men inte minst grädde. Garnera med färska svenska jordgubbar, och ställ i kylen så att den får binda ihop sig och bli sådär gudomligt sval och somrig som bara denna tårtan kan!
Det här får även vara mitt bidrag till månaden sötsak!
Kommentarer
Trackback