Banana bread

Den här veckan har det allt blivit en jäkla massa bak. Det behövs när man tentapluggar, något gött att se fram emot. Inspirationen kommer från diverse ställen men just nu verkar jag ha en sitcomperiod. Så, när jag tänkte på vad som skulle bakas härnäst tänkte jag banana bread efter detta simpsons avsnittet.



Så jag och Heidilicious satte igång ett bak. Marre vår ständigt fina gäst kom och njöt av spektaklet!

Receptet snodde jag ännu en gång från söta saker men jag lade tilll en massa blockchoklad och minskade på sockerhalten med drygt en halv dl. Resultatet blev kick-ass och kakan som inte var i det minsta laget tog slut jättesnabbt ty den blev frukost, lunch och middag!





Jag bakade namnsdagstårta

Den 21 maj är ett viktigt datum, förutom att jorden skulle gå under detta år 2011 så har Eleni och Konstantin namnsdag. Denna förträffliga dag måste firas med något alldeles speciellt nämligen tårta. Det finns en tårta i vår familj som bakas på allas födelsedagar. namnsdagar och alla andra tillfällen då tårta erfordras. Eftersom min kära mor, den som brukar stå för detta fantastiska bakverk, inte hade tid att baka den fick jag det ärofyllda uppdraget att göra ett efterliknande försök.

Jag bad min mor om ett recept till hennes tårtbotten, till svar fick jag:
EEEELEEEEENI ANVÄND FEM ÄGG, lite socker, mjöl, lite smör och bakpulver *jag hoppas jag inte glömt något, det tror jag inte*.

Hur mycket av respektive ingrediens? Ja det får man avgöra själv men jag gissar på att det var cirka 2½ dl mjöl, 25 g smör, typ 2 tsk bakpulver men jag vet inte om man kan lita på ögonmåttet man får gå på feeling helt enkelt.

Ytterligare instruktioner:

Separera äggvitan från äggulan, vispa upp äggvitan så mycket att man kan hålla den över huvudet utan att få en rinnande överraskning på sig. Övriga ingredienser blandas separat, de torra för sig, och sen vänder man i äggvitan i resten av smeten. Grädda mitt i ugnen, förslagsvis i en form med löstagbar kant, i cirka en halvtimma. Ugnstemperaturen ska ligga på 175-200 grader. När man får så få instruktioner får man sitta tårtbottensvakt med en provsticka i handen.

Medan kakan gräddades passade jag på att koka upp jordgubbssylt till tårtfyllningen och saft för att dränka botten i *jag vet att det låter aningen brutalt, vissa av mina vänner skrattade åt att man ska fukta tårtbottnen men den blir härligt saftig*. Till detta använde jag frysta jordgubbar, lite pressad citron och socker sen så är det bara att koka ihop. Innan sylten blir fast, eller vad man nu ska kalla det, häller man av lite saft för att fukta kakan cirka ett glas. Under kokningen ska man även ta bort det vita skummet som bildas på ytan, annars blir sylten besk.




När dessa två moment är completed så gäller det att skära tårtbottnen i tre lager och fylla den med godsakerna. Mitt första lager bestod av snabbmarsansås, alltså inte den kokta, och banan. Först häller man saften på kakan sen strör man ut bananerna och häller på vaniljsåsen. Nästa lager består också av lite bananer, lite marsansås och sen framförallt jordgubbsylt och grädde!


 

Sen lägger man på den sista tårtbottensbiten, kör lite saft på den med och sen slänger man över grädde på och runt hela tårtan. Lite färska jordgubbar på det så blir resultatet såhär vackert och SMASKIGT!
(trots att min mor klagade över att jag inte hade dränkt tårtbottnarna nog, ATTANS)







Müslimuffins med hallon

Jag satt rastlös och var sugen på något fredagssött och kom på att jag har 1/2 kg mandelmassa i kylen som måste göras av med på något sätt, bäst före datumet har sen länge gått ut. Slappsurfandes i mina favvobloggar snubblade jag över de här läckerheterna som jag bara var tvungen att göra, PEPP. Dock saknades blåbären i skafferiet varför jag istället använde hallon. Resultatet blev framgångsrikt, smeten blev alldeles hallonrosa *så fin* och det vart supersmaskigt!



RSS 2.0