Pannkaksdag

På något mirakulöst sätt lyckades jag hålla mig till den så kallade pannkaksdieten igår. Det enda jag förtärde var pannkakor på lite olika sätt. De som toppar min pannkakspeppslista är pannkaksfrukost "nyttiga pannkakor" och pannkaksmiddagen. Det tål att konstateras att pannkakor är episkt och kan varieras på så oändligt många sätt att det inte känns fel att bara äta pannkakor en hel dag. För gårdagens recept plockade jag inspiration från pannkakor.se, hemskt kul sida!

Frukostpannkakorna med rågmjöl och havre:


4 ägg
6 dl mjölk (jag hade mellanmjölk)
1 ½ dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
½ dl fiberhavregryn
1 tsk honung
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kanel
smör till stekning

Vispa ihop ägg och mjölk blanda sen i resterade ingredienser, vispa så det inte finns några klumpar utan att det är en fräsch slät smet. Låt stå och svälla kylen i en tio minuter. Sedan är det bara att steka i rikligt med smör och hoppas att man lyckas vända dem ordentligt utan att det blir osexiga hål i dem etc.

Som ni ser blev den ena pannkakan blev helt förstörd över hur jag behandlade den, men den andra var glad, hel och fin dessa sköningar åt jag med honung och kanel!

 

Pannkaksmiddag, American Pancakes with a lovely fruitsalad and blueberry jam:

2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt
2 ½ dl mjölk
2 msk smält smör och sen en massa mer smör till schtekning
1 ägg

Till det här behöver man först och främst en fabulous hjälpreda och vapendragare, jag bjöd över min Maggie-O som fick göra fruktsalladen medan jag tog mig an mina första amerikanska pannkakor ever.

Blanda först ihop samtliga torra ingredienser, vispa sedan i övriga ingredienser. Det var lätt att det blev klumpigt så jag fick vispa ett tag för att få till den. Dessutom så blir det en väldigt bubblig smet, jag antar att det är bakpulvret som gör det. Bubbligheten kan lätt sammanblandas med klumpar, vilket kan leda till nojjighet, vilket kan lindras med extra mycket vispande och en vän som säger att det nog ändå blir bra.

Sen var det schtekläge, ungefär 1 dl smet per pannkaka i rikligt med smör. De här pannkorna är dessutom så smarta att de säger åt en när det är vändningsläge genom att det blir små hål på ovansidan. Et voila, vi åt dem med blåbärssylt och en fruktsallad vilket var helt makalöst gott!





Typ fallfrukt

Efter en utekväll i klassisk manér vaknade jag på söndagsmorgonen i extremt behov av näring. Förutom min de senaste veckorna sedvanliga frukost, äggröra och bacon, så behövde jag något mer för att återställa min stackars trötta kropp. Efter frenetiskt letande i kylen fick jag feeling och rörde ihop en fruktsallad av all övermogen frukt jag hade.

Ingredienser:
1 st brun banan
en övermogen mango
3 st alldeles för mjuka kiwis
½ äpple (andra halvan var jag tvungen att amputera)
russin
juice av en apelsin


Vet ni vad... Det blev bra! Apelsinjuicen gjorde den juicy så trots att frukten i sitt tillstånd lika gärna kunde varit fallfrukt så var det riktigt nice, jag vet i för sig inte om det berodde på mitt sinnestillstånd.

// Nini

En dag av mat, bak och plugg

De flesta dagar kretsar kring mat, vissa dagar mer än andra. Idag var maten en riktig treat, jag har varit sugen på indisk mat forever men inte gjort något åt det men idag då jäklar så körde jag. Hedvig och jag körde en riktig pluggdag med episka mat och fikpauser om man säger!


Första gången jag lagar indiskt by the way, har alltid hört att det aldrig blir lika bra när man gör det hemma men efter dagens lyckade försök inser jag att det är en skröna. Dessutom så var det helt vegetarsikt och hallongrottor med halloncurd gjordes till den välbehövliga fikapausen, need I say more?

Indisk lins- och spenatgryta:

smör
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
en bit färsk riven ingefära
1 tsk chilipulver
2 tsk gurkmeja
2 msk garam masala
cirka 3 dl linser
250 g fryst bladspenat
en förpackning tomatkross
2 dl vatten
1 msk buljong


Hacka lök och vitlök, riv ingefäran och fräs i smör i en gryta utan de får färg. Tillsätt chili, gurkmeja och garam masala och rör om. Tillsätt sedan linserna, spenaten, tomatkrossen, vatten och buljon rör om och låt sedan grytan stå och puttra i cirka 40 minuter smaka av med salt och peppar et voila, INDISK VEGATIRISK GRYTA som levererar smak, vi åt den med basmatiris och lite turkisk yoghurt!

'

När man pluggar behöver man ibland tillskott av energi i form av mycket socker och smör, lösningen är dessa hallongrottor vilket recept ni kan hitta här. Kan starkt rekommendera dessa sköningar, DELISH

 

xoxo

Eleni


RSS 2.0