Ceasarsallad

När jag går in på ett café och synar menyn med mina dömande ögon är det nog egentligen bara ett letande efter den enda rätten som alltid funkar, ceasarsallad eller något med prefixet ceasar. Kärleken till denna sallad har hållit i sig år efter år men aldrig har jag vågat laga en själv, det har varit utemat. Men efter att jag och Sama gjorde en sådan fantastisk fredagsmiddag på ceasarsallad för någon vecka sedan antog jag utmaningen och körde, resten är historia.

Ingredienser: 2 portioner
2 kycklingfiléer
rosmarin
soja
salt och peppar
romansallad
plommonkörsbärstomater (typ som att äta godis)
riven parmesanost

Krutonger:
några skivor surdegsbröd
olivolja
flingsalt

Dressing:

1 äggula
1 1/4 dl rapsolja
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 msk vatten
2 tsk dijonsenap
1 sardellfilé
1 liten vitlöksklyfta
salt och peppar

Börja med att marinera kycklingfiléerna med soja, rosmarin, salt och peppar och ställ i kylen. Sätt ugnen på 200 grader och börja göra dressingen. Mixtra ihop alla ingredienser förutom om rapsoljan saltet och pepparn. När det har blivit en härlig gojsa häller du i lite rapsolja i taget och mixtrar tills den blir tjock och fin. Smaka av med salt och peppar, ställ i kylen. Skär surdegsbrödet i kuber, ringla över olivolja och flingsalt ställ in i ugnen håll koll på dem så att de får en fin gyllenbrun färg. Samtidigt tar du ut kycklingfiléerna och kör in dem i ugnen tills de fåt en innertemperatur på cirka 70-75 grader, vilket drygt tar 25 min. Skölj och skär salladen och tomaterna. Sedan är det bara att servera grejen och riva på lite härlig parmesanost!




Champinjon- och zuchinirisotto

Jag inte haft supermycket matinspiration på sistone, det har mest blivit de alltid ack så hållbara klassikerna som flygande Jakob. Men idag jävlar fick jag italienfeeling och slängde ihop en risottosköning. Tyvärr kom jag på att jag ville göra risotto efter att systemet stängt så den fick klara sig utan det obligatoriska vita vinet, aj aj aj. Det är en rätt jag verkligen kan längta efter den härliga krämigheten och starka parmesansmaken, det är en riktig treatig middag och inte särskilt svår eller tidskrävande.

Ingredienser: (2 portioner)
2 dl arborioris
1/4 dl gul lök
2 små vitlöksklyftor
ca 1/2 msk olivolja
6 dl buljong
1/2 zuchini
5 st champinjoner
1 dl riven parmesan
vitpeppar
salt

Börja med att hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs lök, vitlök och ris i några minuter. Hade jag haft vin hade det varit vad som hade åkt i härnäst, istället börjades processen med att hälla på lite buljong i taget och röra om tills riset mjuknar men en ändå har en kärna mitten. Se till att det alltid finns vätska i kastrullen men häll inte på all buljong på en gång. Det är lite olika hur lång tid riset tar men mitt tog cirka 25 minuter. Medan du rör om lite då och då och häller på lite mer buljong vid behov, riv parmesanen samt skölj och hacka champinjoner och zuchini. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek champinjoner och zuchini. När riset i princip är klart blandar du i parmesan samt svamp och zuchini så det blir en härlig röra. Smaka av med salt och peppar!


Ät rykande het, jag garnerade min med lite ruccola, plommonkörsbärstomater och balsamico!

Grötfrukost - Min religion

Jag är ju en person som hamnar i olika typer av matperioder. Just nu är jag väldigt passionerad kring frukostgröt. Varje dag blir det en ny kombination av sylt, frukt, frön, nötter och gryn vilket är helt fantastiskt. Och gröt är dessutom en himla vacker företeelse. Min största hang-up är dinkelgröt med russin, kardemumma toppad med jordgubbsmarmelad och någon frukt men jag har även varvat med havre- och quinoagröt och bovetegröt.

GOOD STUFF YOU GUYS!


Hemmagjord granola

Alltid blir jag lika besviken när jag köper färdig müsli eller granola, det blir för sött eller för lite av det goda. Efter mycket snack och lite action har jag äntligen tagit mig i kragen och komponerat samt gjort hemmagjord granola. Hela lägenheten doftar fortfarande gudomligt av rostade frön blandat med sötman av honung och kanel. Godare kan knappast ett hem komma att lukta.

Ingredienser:
1 dl fiberberikad havregryn
1 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 dl sultanrussin
1 dl kokosflingor
2 msk flytande honung
1 tsk kanel
4 msk vatten
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader och blanda sedan samtliga ingredienser i en bunke. Sprid sedan ut på ett bakplåtspapper och rosta dem i cirka 15 minuter i ugnen. Låt svalna och förvara sedan i en förslutningsbar burk.


RSS 2.0