Amerikanska bananpannkakor

Till min glädje ser jag att även Malin nu gjort pannkakor, NICE! Själv har jag totalt snöat in mig och hamnat i pannkaksträsket. Jag verkar ha ett icke-uttalat mål att smaka på alla typer av pannkakor man kan tänka sig, nu är det i för sig inte outtalat längre. Men jag känner såhär, på helgen vill man att frukosten ska ta lite längre tid så man mysa lyssnades på en härlig podcast, typ Luuk och Lokkos podcast på p1 och då är pannkakor ultimat. Dessutom så kan man spara lite smet och göra fler dagen därpå, alltså har man förgyllt en hel vecka. Amerikanska pannkakor är också lekande lätt och de blir perfekta varenda gång.

Ingredienser:

1 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
1 dl fint rågmjöl (alternativt 1 dl vetemjöl)
1,5 dl vetemjöl
1 dl mild lättyoghurt (du kan köra 2,5 dl mjölk totalt istället)
1,5 dl mjölk
2 (över)mogna bananer

Vispa ihop ägg och smält smör snabbt, det är ju ett riskfyllt moment ägget kan stelna. Blanda ihop torra ingredienser och varva med att blanda i yoghurt/mjölk i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Mosa bananerna och vänd ner i smeten. Stek i smör tills det blir små hål på ovansidan, då kan du vända.

Jag åt dessa sköningar med keso, blåbärssylt, kokosflingor och kiwi.


Panncakes




När man inte har våffeljärn kan man göra pannkakor. Inte samma, men ack så gott!!
Eftersom detta pannkaksrecept är det första receptet jag någonsin lärde mig, så sitter det nu i ryggmärgen, så kan jag inte ge något recept. Det är min kära mor som lärt mig hur smeten ska kännas.

Men ungefär 1 ägg per person, vispa upp med lite mjölk. I med rätt mycket mjöl, lite vaniljsocker (beroende på hur mycket vanilj du vill att det ska smaka) och en gnutta salt. Gegga ihop så att klumparna försvinner. I med resten av mjölken tills konsistensen blir det rätta (typ att det ger lite motstånd). Stek i smör. Smör är gott. Servera med favoritsylt och ett glas kall mjölk. Njut!



Frukost



Nu när solen skiner så inbjudande hela tiden, så vill jag bara ut och gnugga conversesulorn mot gruset och andas in vårdoften. Men det blir det bara lagom mycket av med det, med alla andra åtagande man har för sig, som att knacka kod och hinka bryggkaffe. 

Hursomhelst, frukost är bra grejer det! Min nya favoritfrukost består av 1 eller 2 valfria frukter (idag 2 blodapelser/mandariner?) som skurits i bitar, lite hela hasselnötter och lite russin i traditionell youghurt. Känner att det mättar mycket mer än tråkmüsli och så blir det saftigare och sommrigare. Självklart ackompanjeras detta av bryggkaffe. 

Snart är det helg också!  Wooop Wooop!

Bi bim guksu (koreansk nudelsallad)

En morgon när jag läste Metro på tuben snubblade jag över en rätt som såg så himla fin ut och hade ett himla härligt namn, som jag inte vågar uttala, att jag inte kunde låta bli att laga den så den fick det bli igår till lunch.  Den är tydligen koreansk, jag har nog aldrig ätit koreansk mat tidigare och dessutom var den helt vegetarisk, snabb, enkel och god! Jag gjorde vissa smärre förändringar på receptet, lade till stekta champinjoner och ett stekt ägg på istället för ett kokt. Grundidén är nog dessutom att det ska vara en kall sallad medan jag föredrog att göra min ljummen!

Receptet är för två personer

Ingredienser:

150 gram äggnudlar
2 ägg
2 tsk sambal oelek
1 msk sesamolja
1 dl sweet chili
1 msk soja
2 tsk svarta semamfrön
1 stor broccoli
några champinjoner skivade och smörstekta

Börja med att rensa och koka broccolin, skölj sedan kallt. Gör sedan dressingen genom att röra ihop sambal, sesamolja, sweet chili, soja och svarta sesamfrön. Koka nudlarna efter anvisnignar på paketet. Stek sedan äggen följt av champinjonerna. Blanda allt förutom äggen i en kastrull servera stiligt med äggen på och garnera eventuellt med koriander. Snabbt, enkelt, vegeteriskt och LUNCH!



Breakfast Club


Den sista dagen i London besökte jag och mina resekamrater Breakfast Club vid Liverpool Street. Vi var först där på en söndag, men kön för att ens komma in och köa var runt 10 meter, så vi beslöt att komma tillbaka en annan dag. Med tanke på att söndagar är brunchdagen nummer ett så var det inte så svårt att räkna ut att det skulle vara smackat med folk. Hur som helst! Tisdagen var helt klart värt besväret att ta Londons Underground från ena sidan stan till den andra. Lokalen var smupermysig med tegelväggar, gammla plåtskyltar och min favorit - en neonskylt med texten sex, drugs & bacon rolls. 

Till frukost blev det amerikanska pannkakor med grekisk youghurt, torkad frukt, bananer, nötter, honung och lönnsirap on the side. Och en lyxig cappucino. Jag blev så mätt! Gott var det, trots att grekisk youghurt på pannkakorna kändes lite udda, men det behövdes eftersom allt blev så sött annars. Nästa gång jag besöker London ska jag lätt dit igen, supertrevlig personal. Ja, de har ju inte bara olika varianter av amerikanska pannkakor, utan även full english breakfast och liknande. Bacon. Tror att de serverar riktig mat också om jag minns rätt. Tror de har öppet till 10pm. 


Durumpizza med kylskåpstopping

Pizza är det något hemskt fascinerade med, man skulle egentligen lika gärna kunna göra en grillad macka i alla fall enligt min mamma men jag tycker liksom inte ens att de spelar i samma liga. Min mammas pizza är i för sig som en grillad macka så det kan ju vara därför hon är av den åsikten. Som surdegsnörd passade jag på att använda min vetesurdegsbebis för att göra själva degen, det blir en extra lyxig urban touch då fastän det egentligen bara är vetemjöl och vatten som har fått stå och blivit surt liksom *låter ju rätt snuskigt egentligen* och att det tar 5 timmar att jäsa istället för en, hur som helst glöm inte sätta degen på morgonen om du vill pizzalunch... I min tomatsås använde jag bacon efter en utläggning tidigare i veckan om att bacon är den ultimate kryddan.

Receptet är för två mindre pizzor eller en större och receptet för själva pizzadegen är tagen från boken Surdegsbröd av Martin Johansson med skillnaden att jag aldrig pallar köpa dyrt vetemjöl special.

Pizzadough
50 g vetesurdegsgrund
1/2 msk olivolja
130 g vatten
5 g jäst
3 dl vetemjöl
1 dl durummjöl
1 tsk salt

Blanda ihop samtliga ingredienser och knåda lätt till en deg. Sen börjar jäsningsväntandet för min del blev det 4 h i kylen och cirka en timme i rumstemperatur.

Tomatsauce:
1 röd lök
2 rätt små vitlöksklyftor
2 skivor bacon
1 burk tomatkross (alltid mutti)
1 tsk socker
färsk basilika
torkad oregano (egenplockad från de grekiska bergen (det var inte jag utan min moster som plockade och torkade den, den i är i vilket fall episk))
salt
peppar
olivolja

Fräs finhackad lök, finhackad vitlök och finhackad bacon *allt ska vara fiiiint och hackat* i olivoljan utan att det får färg i en rymlig kastrull tillsätt sedan tomatkrosset och låt koka i 10-15 minuter. Tillsätt sedan socker, hackad färsk basilika, oregano, salt och peppar efter taste. Eftersom jag hade finhackat så flitigt behövdes det inte stavmixtras men det är eventuellt steg i det mycket komplicerade tomatsåsandet.

Pizzatopping (det jag råkade ha hemma)
Brutala mängder ost av sorten hushållsost, grevé, parmesan och feta
Kalkonskinka
Champinjoner
Färsk tomat

Sätt ugnen på 275 grader. Dags att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, jag gjorde en stor pizza, vänd den frekvent under utkavlandet. Lägg över på en på med bakplåtspapper. Börja att toppa med lite ost, sedan ska tomatsåses på följt av allt gott du planerar att ha på och avsluta med ännu mycket mer ost. In i ugnen i cirka 15-20 min men släng ett getöga på den lite då och då för alla ugnar är ju olika och min pizza var klar lite innan 15 minuter passerat. Lade på lite extra basilika och balsamvinäger för me likey!


// Eleni







Chorreadas



Efter min vistelse i London, och framförallt efter tiden i Camden och dess udnerbara marknad blev jag och Stefanie helt överförtjusta i något vi lite på måfå köpte och stoppade i oss. Det var en sorts majspannkakor med fläsk och mängder av getost över. Jag menar mängder. Den mängden skulle aldrig serveras i Sverige. Med tröttheten i benen och trytande blodsockernivå blev vi snart serverade av en väldigt snygg man. Ni vet en sån där med välformade kindben och haka. Supertrevlig och talade spanska också. Efter några minuter  hade pannkakorna stekts klart och vi fick den serverad på papptallrik med engångsgaffel. Den gula färgen och mängden getost och den fantastiska doften gjorde att jag inte kunde hämma mig och jag smakade. Och jag tror inte att jag haft en sådan underbar matupplevelse på flera år. Allt resulterade i att jag, liksom Stefanie, spenderade resten av Londonvistelsen, suktandes efter mer. Inget gick upp emot pannkakorna.


Så, idag, snart en vecka efter att jag satt mina fötter på svensk mark igen, beslutade jag mig för att försöka själv. Stefanie, klok som alltid, menade att min idé var fantastisk, men risken fanns att det inte skulle bli bra, och därmed förstör ett av mina bästa matminnen. Men ICKE!

Så, jag köpte massor av majs och getost och fläsk och begav mig hem. Här har jag dokumenterat processen.




Så, till receptet på Chorreadas! Ja, efter en del googling kom jag fram till att detta var ett recept från Costa Rica, där man egentligen kan lägga på vad fan man vill. Man kan äta dem till frukost, lunch och middag. Söta smeten, eller i med vitlök, eller kör neutralt (som jag gjorde).


Typ 1 liter majs
några skvättar mjölk
1 krm salt
3 ägg (stod inte med i receptet med det var OMÖJLIGT att få smeten att ha en form utan ägg)
lite mjöl för extra bindning (igen, jag lade till)

MIXA!!! Stek sedan på låg värme (typ 3:an) några minuter innan du vänder. Ytan ska ha fastnat liksom innan vändning, annars finns risken att kakan blir för tung och mjuk och går sönder i vändningen.

Och klart :)

Själv valde jag, utöver fläsket (so jag stekte i smör, kryddat med flingsalt, vitpeppar & basilika) och getosten att addera lite babyspenat och tomat. Lite matigare och lite fräschare.
Kan säg att det blev supergott! Londonorginalet kommer jag inte i närheten av, men det var så gott att jag åt förmycket. När man tar en portion till fast att man redan är dömätt. Min kära pojkvän blev även glatt överaskad trots mina ständiga hypningar. Tur att jag gjorde så mycket att det blev matlådor över :)



Pad thai <3

Nej, jag har inte lagat pad thai men jag har blivit besatt av det.

Hur slaffsigt och snuskigt stället än är så är smaken, konsistensen något som inte kan jämföras med något annat. Jag hade trånat efter pad thai i tre veckor innan jag i fredags tillfredsställde mitt behov med en pad thai från ett ställe som luktade gammal gubbsvett men pad thaien levererade som tur var, episkt!

Grejen med mig och matbesatthet är bara att det inte riktigt går över så lätt, så idag till lunch åt jag pad thai igen från ett annat ställe som såg mycket fräschare ut och även luktade fräscht men pad thaien från b-stället var betydligt godare, kanske är den hemliga ingrediensen lite svett och kärlek, mycket sannolikt. Ännu mer sannolikt är att  Hur som helst är detta en kärleksförklaring till min senaste matbesatthet som antagligen snart kommer vändas till hat eftersom jag ämnar att äta det minst en gång till denna vecka.

Bilden är från dagens ställe, the fresh one, Itamae vid Odenplan!



Amerikanska kokospannkakor

Jag är en god vän för att jag bjuder på mat! Idag bjöd jag på frukost till två icke-frukostätare som rullade ut efter måltiden medan jag bara blev alldeles lagom mätt, spännande vad samma mängd mat kan ha olika inverkan på olika *mesigt att bli mätt på två pannkakor och en surdegstoast lixx*. Som van frukostätare och en sann breafastlovah så blir det alltid extra fina frukostar på helgerna och när man får finbesök av sin "flickvän och pojkvän" så måste man ta hand om dem extra mycket. Det blev all-in med surdegstoasts av mitt hasselnöts- och valnötsbröd och sen så blev det också kokospannkakor eftersom Taz är ett stort fan av kokos.

Ingredienser
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk socker
½ dl kokosflingor
1 dl lättyoghurt
1½ dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
smör till schtekning

Blanda ihop alla torra ingredienser rör sedan ner ägg, yoghurt, mjölk och det smälta smöret. Stek på pannkakorna i smör, cirka en dl smet per pannkaka och vänd dem när små bubblor uppstått på ovansidan. When done avnjut som en sann sessa med blåbärssylt, keso och jordgubbar. Superdupergott!!!


Breakfast

Eating breakfast like a BAWS!
(Nej, brödet är inte bränt det är bara en cool instagrameffekt gone wrong)


Beef and ale

Tvättdag, en dag med mycket väntan och lite action. Jag valde att ha "väntan" som tema för dagen och passade på att ägna mig åt saker som tar tid ett långkok och surdegsbrödsbakande i sann slowregi. Resultat = ett himla treatigt avslut på dagen!

Beef and ale-grytan:
500 g nötkött (använde själv högrev)
1 msk vetemjöl
2 morötter
1 purjolök
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 burk tomatkross
3 lagerblad
5 dl ale (jag körde på en personlig favorit, Newcastle)
olivolja
salt och peppar

Hur gör man?
Jo, såhär gör man. Man skär samtliga grönsaker i grova bitar och köttet i 2 x 2 cm kuber. Man kör lite olivolja i en rymlig gryta på medelvärme och tillsätter grönsakerna och lagerbladen. Efter att de har svettats och mjukats upp aningen tillsätter man köttet och vetemjölet och blandar lite. Täcker man blandningen med ölen och tomatkrosset, saltar, pepprar och rör om för att sen låta det småputtra i tre timmar under lock medan man tvättar sina kläder!




Lax med pestopotatissallad

Matlådemat...  Ett ständigt försök att återuppleva den fantastiska middagen man åt föregående kväll, som alltid slutar i besvikelse tills för en vecka sedan. När jag öppnade matlådan spred sig doften av parmesan och basilika blandat med en fräsch touch of citron. Sen när värmde den upplevde jag något helt annat, potatisen hade sugit åt sig av alla smaker, laxen var fortfarande moist och allt såg godare ut och var godare än dagen innan och hur det kan komma sig? Inte den blekaste...

Potatissalladen:
Pesto
Rödlök
Kokt potatis
Cocktailtomater
Lite olivolja

Till laxen:
Olivolja
Finhackad vitlök
Citron såväl lite zest som skal
Röd chili
Salt och peppar

Det här var verkligen inte komplicerat eller tidskrävande och mängderna av varje ingrediens är obetydliga man ska ju gå efter smak, jag hade brutala mängder pesto och jättemycket röölöök 'cause that is the way I like it!

Laxen körde jag in i ugnen på 175 grader, efter att ha haft på kryddor, chili, vitlök och citron med stektermometern i och tog ut den när den uppnått en innertemperatur på cirka 45 grader. Dagen därpå såg matlådan ut såhär, jag vet WOW!




RSS 2.0