Episka restaurangbörgers

 

Min kära kompis Sama föreslog för mig att vi skulle äta middag ute, hon hade nämligen ätit helt magnifika BÖRGERS på ett ställe som heter Oljebaren, vid st eriksplan.

Förutom att stället var hur mysigt som helst med sitt schackrutiga golv och sim mörka träinredning, att personalen var trevlig, men lite klumpig en stackare tappade en kopp kaffe, så var det den godaste börgern jag ätit. Kanske svårt att misslyckas när det är gotländsk ko, egensaltad bacon och gruyereost? Jag vet inte!

 

 


Kyckling i tomatsås

Jag ville köpa en hel kyckling och göra något av det. Målet var styckandet men resultatet blev episkt!

1 hel kyckling
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 gröna spetspaprikor
1 burk tomatkross
Lite vatten
Salt
Peppar
Oregano
Olivolja

Börja med att stycka kycklingen, dela den först i i mitten och skär sedan av låren. Dela låren i två bitar, klubba och lår. Skär sedan upp vingarna, och dela filen i 2-4 bitar. Hacka lökarna och paprikan fräs i olivolja i en rymlig kastrull tills löken blir genomskinligare och utan att den får färg. Tillsätt sedan kycklingbitarna, efter några minuter tillsätter du tomatkrosset och eventuellt lite vatten beroende på storleken på kycklingen. Efter drygt 20 minuter är kycklingen färdigkokt smaka då av med kryddorna. Voila typ grekiska receptet på kotopoulo kokkinisto (kyckling i tomatsås) servera med ris och fetaost!


Champinjonsoppa

 
Det är höst vilket betyder svampar och soppa, så jag gjorde svampsoppa!
 
Ingredienser:

500 g svamp (jag använde champinjoner)
1/2 gullök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
Smör
Cirka 1 l vatten eller buljong
1 msk mjöl
1,25 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
salvia
salt och peppar
färsk persilja till garnering
 
Börja med att hacka gullök, purjolök och 2 hackade vitlöksklyftor, fräs i en rymlig kastrull i smör i några minuter utan att löken får färg. Tillsätt sedan vetemjöl och rör runt, addera lite vatten alternativt buljong i taget. Rensa och hacka svamp lägg i den i soppan lägg även i salvia efter smak (du kan tillsätta mer i slutfasen), låt sjuda under lock i cirka en kvart. Sleva upp en del av svampen och fräs den i smör med en pressad vitlöksklyfta i en stekpanna. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare värm soppan igen utan den kokar upp och rör nu ner vitt vin, grädde och den vitlöksfrästa svampen. Salta och peppra och ha eventuellt i lite mer salvia, servera när soppan är genomvarm med lite hackad persilja på toppen. Jag åt också färskt bröd med vitlöksost på till vegetariskt, höstigt gott!
 
 
 
 
 

Balsamicomarinerade jordgubbar

En dag frågade jag min Gås: "hur tror du det blir om marinerar jordgubbar med balsamico och florsocker?" Hon sa: "DO IT!!!" Så jag gjorde't!

Jag rensade jordgubbarna, som hade börjat bli lite tråkiga, skar dem i mindre bitar hällde över lite balsamico och sen florsocker tills syran inte var överväldigande. Serverade med turkisk yoghurt bra grej att göra om man har lite jordgubbar över!

 


Nyttiga muffins, kan det vara gott?

Igår fick jag något sorts nyttighetsinfall eller jag vet faktiskt inte vad som gick fel... eller rätt. Jag bestämde mig i alla fall för att baka, ja typ fruktiga mellanmålsmuffins utan socker och utan smör.

Ingredienser för 12 st muffins:
3 dl fullkornsmjöl special
3 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 st tärnade äpplen
2 st gaffelmosade bananer
1 dl äppeljuice
½ dl rapsolja
2 st ägg
2 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna, rör sedan i frukt och allt annat. Superenkelt faktiskt det är egentligen bara att röra ihop allt lite snabbt med en sked så är de game. Fördela sedan smeten (ordet smet är ett så härligt ord, SMET) jämnt i i muffinsformarna och grädda i 20 minuter.

Resultat:
Min mamma fick bli min lilla experimentsråtta. Innan hon smakade berättade jag vad det var och jag kunde se besvikelsen i hennes ögon, INGET SOCKER? INGET SMÖR? Hon tyckte att man borde haft lite socker rent instinktivt. Men när hon väl smakade åt hon två till, ett gott betyg på något som kan lätta på sockersuget! Men imorse såg jag att hon smetade på honung på dem innan förtäring, ack ack ack...

Pita souvlaki

Sverige är ett land där hela världens finns. Såväl finmat som fulmat finns att hitta i varenda gathörn om så önskas, allt förutom en billig och god pita gyro. Denna brist fick mig att göra ett försök att återuppleva den bästa semestersnabbmaten i mitt eget kök, efter att jag fick en extrem nattcraving I dun'did!

Till souvlakin:
Fläskkarré
Grillpinnar
Olivolja
Oregano
Salt
Peppar
Citron

Tzatziki:
Turkisk yoghurt
Riven gurka
Vitlök
Salt
Vinäger
Olivolja

Övriga tillbehör:
Stekt potatis
Tomat
Rödlök blandat med persilja
Pitabröd

Börja med att göra souvlaki, skär fläskkarrén i små bitar och trä dem på spetten. Marinera i olivolja, salt, peppar och oregano helst redan kvällen innan förtäring annars någon timme innan grillning/stekning.

Härnäst är det dags att göra tzatzikin. Börja med att riva gurka och sen krama ur så mycket vätska som möjligt. Därefter rör du i gurka, vitlök och en skvätt olivolja för att yoghurten ska få den där glansen och en skvätt vinäger för syran alternativt lite citronsaft. Smaka sedan av med salt och låt stå i kylen för att smakerna ska binda sig.

Sedan är det potatistekartime, jag smaksatte mina med salt och oregano och stekte dem i rikligt med olivolja. Under tiden potatisen stektes skar jag tomat i skivor och skivade också rödlök vilken jag blandade med finhackad färsk persilja.

Det avslutande momentet är att grilla souvlakin! Under grilltiden så öste jag på med olivolja, oregano, salt och peppar. Precis innan de var färdigrillade så kramade jag ur citronsaft på dem. I den kvarvarande oljan värmde jag på pitabröden.

Sedan är det bara att bygga sin egen pita souvlaki! På pitabrödet lägger vi först kött, sen tzatziki, tomat, lök och sist men inte minst stekt potatis. Vid första tuggan känner man att Medelhavet transporterat sig till ens kök. Hur episkt är det inte med hemlagad snabbmat?


Äppelpaj

Sometimes a girl just needs pie!

125 g smör
2,5 dl mjöl
0,5 dl havre
2 dl socker
3 medelstora äpplen
1 msk mörkt muscovadosocker
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skala och skiva äpplena, lägg dem i en smörad form och blanda med kanel och och muscovadosocker. Blanda resterande ingredienser i en skål tills du får till ett bra smul! Fördela smulorna över äpplena och grädda i cirka 20 minuter eller tills pajen fått lite färg. Jag åt den med vaniljvisp, delish!


Fasolakia

Blev uppeppad av bästa vän att skriva igen nu när jag kommit igång med hur mycket matlagning som helst. Hamnat i en extrem grekmatspepp, nu ska jag bli mästare i det grekiska köket.

Min gudmor lagar den godaste grekmaten man kan tänka sig och nu i sommar har jag pumpat henne på tips. Dagen bjöd på vegansk haricot verts-gryta, en maträtt i den grekiska matfamiljen "lathera" (oljiga) som innebär att man inte ska snåla på olivoljan!

Ingredienser:
Drygt 500 g färska haricot verts
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 röd spetspaprika
2 lite övermogna tomater
Färsk persilja
Olivolja
Salt och peppar
Vatten

Börja med att rensa haricot verten genom att ta bort topparna, tvätta dem och eventuellt skala bort sidorna där det ibland kan finnas som strängar, det här är inte nödvändigt men kan förhöja konsistensen. Ska finhackad lök och vitlök brynas i medelvärme utan att få färg i en rymlig panna med en generös mängd olivolja. Sedan tillsätter hackad paprika och haricot verts och rör om lite. Efter cirka 5-8 minuter tillsätts hackad tomat och persilja. Slutligen ska vatten i, mängden kan diskuteras. Vissa menar att det ska täcka medan jag och min gudmor tycker att man inte ska ha för mycket vatten för att det blir godast när allt vatten har kokat bort och maten nästan bränns, det är en fin gräns! Salta och peppra efter smak och servera med lite bröd och fetaost eller till en köttbit... Många nyttighetspoäng!

 


RSS 2.0