Falukorv i falukorvsland och en till mjuk peppis

Idag checkade Heidilicious in i mitt kök för ett klassiskt gästspel. När Hedvig är med vet man att det kommer att bli bra saker. Så vi gjorde en klassisk lunch falukorv med stuvade makaroner och ännu en mjuk pepparkaka, med en liten modifikation sen sist. En sann sommarlunch en regnig sommardag.

Det är inte särskilt komplicerat varför det inte kräver någon vidare förklaring, för det skulle vara en dumförklaring. Vi följde bara receptet som stod på paketet, inte det när man kokar makaronerna i mjölk utan där man förkokar dem och gör en redning. Vi la dock till persilja som en extra spicening!

En bild på resterna, de lever i sin lilla kastrullvärld.

Nu över till den fantastiska kakan, ändringarna sen sist jag bakade den var att vi lade till 1 tsk kardemumma och jag kokade lite lingonsylt för att ha i 2 msk av den. Låt mig säga att det blev MEGA-AWESOME. Det var liksom en helt annan kaka, den blev mörkare och smakade lite annorlunda än sist. Vilken som var godast är svårt att säga, baka och avgör själv.



Överfylld frys = Hallonpaj

Hade en liten middag hos mig i torsdags *flygande Jacob* och en av mina kära gäster hade med sig glass. Tyvärr är min frys överfylld till den punkten att det inte ens får plats med is. Jag var tvungen att tömma lite och såg en stor påse frysta hallon, what a pleasant suprise, av de blev det en hallonpaj nu. Superenkel och snabb var den också!

Ingredienser:
jag använde en stor pajform 30 cm i diameter

Smulorna:
150 g smör
4,5 msk socker
2,25 dl havregryn
2,25 dl mjöl

Fyllningen:
Jag vet faktiskt inte hur mycket frysta hallon det var men tillräckligt mycket för att täcka botten
1,5 msk mjöl (potatismjöl är att föredra)
2 tsk kardemumma
(2 msk socker) annars kan det bli lite surt men å andra sidan, SÖTT är alltid nice

The how-to:
Sätt på ugnen, 225 grader. Smält smöret i en kastrull och rör i resten av ingredienserna för smulorna. Täck pajformen med hallonen och blanda ner mjölet och kardemumman blanda i själva pajformen. Släng på smulorna och in i den förvärmda ugnen och grädda i cirka 15-20 minuter. Jag äter min med lite gammaldags vaniljglass.


och det blev ack så rosa...


Flygande Jacob - snusk eller smask?

Nu en sväng till det ljuva åttitalskäket där det ständiga temat var exotik. Under denna period uppfanns kassler med ananas och flygande Jacob.

Frågan är nu om "Flygande Jacob" är en rätt som är rätt eller väldigt fel, banan och curry?
Jag letade runt på nätet efter orginalreceptet och upptäckte att det fanns delade meningar om det överhuvud skulle innehålla curry eller om det bara var grädde blandat med chilisås. Efter en flashback forumtråd kom jag fram till att det inte skulle innehålla curry men jag valde att tillsätta det i alla fall fär att spica upp.

Ingredienser:
4 kycklingfiléer eller en grillad kyckling
2 bananer
4 dl mellangrädde
1,5 dl chilisås
2 tsk curry
1 pkt bacon
jordnötter (eller kanske cashews?)

Tillvägagångssätt:
Sätt ugnen på 225 grader. Använder du kycklingfiléer bör du skära dem i mindre bitar och försteka dem ordentligt innan de ska åka in i ugnen. Använder du en grillad kyckling river du av köttslamsor i en ugnstålig form, jag brukar även ha i skinnet då jag tycker att det är svingott men i många recept står det att man ska undvika det. Skiva bananerna i halvcentimer tjocka skivor och strö på kycklingen.


Hårdvispa grädde tillsammans med chilisåsen och curryn, bre sedan över den på kycklingen och bananerna. Grädda i 20 minuter eller tills grädden smälts ner till en sås. Knaperstek under tiden baconet och låt det rinna av på hushållspapper och glöm för guds skull inte att koka ris. När den är färdiggräddad, garnera med bacon och jordnötter!

Så var det gott? JA, DET VAR DEFINITIVT SMASK... Heidilicious såg till en början tveksam ut men hon älskar det lika mycket som jag gör, en favoriträtt fo'shizzle!




Honungsbrödsresultatet

 

Ta mig f*n det godaste brödet jag ätit!




Jäsningscentrum

För tillfället har jag omvandlat mitt kök till ett bageri, jag bakar honungsbröd från den nya surdegsboken jag köpt Surdegsbröd av Martin Johansson. Hoppas det blir gött med min nya lilla rågsurdeg, min gamla surdeg Elise tog under mina två veckor i Halmstad, så sorgligt. Jag har inte döpt den nya krabaten än men jag känner att det här är en kraftig butchig man så kanske kommer han få heta Buck? Men jag vet inte har inte bestämt mig än... Eftersom jag endast äger en jäskorg har jag använt två durkslag med en handduk på som supplement det brukar funka lika bra, det enda negativa är att man inte får den där fina randigheten!

Jag återkommer med resultatet senare men än så länge ser det ut såhär


Mjuk pepparkaka - inte årstidsbaserat

Idag fick jag sjuka mjuk pepparkakecravings så jag kunde inte låta bli att baka en. Innan jag kom igång passade jag på att göra lite reklam inför mina kära kamrater och till svar får jag: MITT I SOMMAREN? Men mjuk peppar är knappast en julkaka, vanlig pepparkaka okej, mjuk pepparkaka inte. Detta är mitt statement and I'm sticking to it. Hur som helst här följer sköningreceptet!

Ingredienser:
50 g smält smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk mald nejlika
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1,5 dl filmjölk (går säkert lika bra med mjölk eller yoghurt etc.)
2 msk apelsinmarmelad (jag hade alltså ingen lingonsylt vilket mjuk pepparkaka brukar innehålla varför jag tänkte att apelsin kunde gifta sig med de övriga smakerna, det funkade galant)

Sätt ugnen på 175 grader, smält smör. Bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan i dem i det vispade. Blanda sedan i smöret, filmjölken och apelsinmarmeladen. Grädda kakan i den undre delen av ugnen i typ 40 minuter et voila!


Jag hann dock knappast säga voila innan jag slängde in kakan i en papperspåse och tog ett språng mot tunnelbanan för att åka till kära Marsmus för att bli bjuden på middag kl. 22 någonting. Det blev kyckling grön curry med ris och Metallicakonsert på tv. De spelade den där fantastiska låten om roboten Sabbatru lika bra idag som när man var liten, you know it's Sabbatru!


RSS 2.0