Mammas sommartårta

Idag är det inte vilken dag som helst för det är min namnsdag. Vad betyder det? Det betyder att man får baka samt äta tårta. Sen jag var liten gjorde min mamma alltid samma tårta på min namnsdag, en hel långpanna TÅRTA! Så episkt.


Ingredienser för en långpanna:

1 paket (24 skorpor) Brandt skorpor

Sockerlag:
3 dl socker
2 dl vatten
2 msk juice från en apelsin

Fyllning:
1,5 liter marsansås (1,5 liter mjölk och pulver lite mer än förpackningen anger)
kanel

Toppen:
3 dl vispgrädde
1 pkt jordgubbar

Börja med att koka upp sockerlagen, blanda samtliga ingredienser till den och låt koka upp, sjud sedan i några minuter så att den inte är helt vattnig. Sprid ut skorporna på en plåt eller en bricka, blöt försiktigt med sockerlag. De ska fortfarande behålla spänst men inte vara krispiga, man får fösa på sockerlag i omgångar. Viktigast är kanterna som är svårare att blöta så var extra nogrann. Låt stå och svalna. Vispa ihop marsansåsen så att den inte blir några klumpar. Vispa även vispgrädden med en elvisp. Börja sedan med att lägga 12 stycken skorpor på botten på långpannan, sleva sedan på lite mer än hälften av marsansåsen och sprid ut jämnt. Krydda sedan med ordentligt med kanel på marsansåsen. Sedan är det dags för resterande skorpor att åka på, sedan marsansås, kanel och sist men inte minst grädde. Garnera med färska svenska jordgubbar, och ställ i kylen så att den får binda ihop sig och bli sådär gudomligt sval och somrig som bara denna tårtan kan!

 

Det här får även vara mitt bidrag till månaden sötsak!

Söta saker


Läs mer: http://sotasaker.com/manadens-sotsak/

Matlagningen

Har typ inte lagat mat ordentligt på länge, jag äter bara raw food. Men vem kan slå kombinationen av bär och mjölk?




Frukt och nötbröd a.k.a kaka

Förra året när Marre fyllde år bakade jag detta bröd som i ärlighetens nästan är mer som en kaka så gott som det är. I år fyllde hon år igen (hur nu detta ens är möjligt) och hon fick samma present av mig, frukt- och nötbrödsuccén, med den lilla skillnaden att jag i år är en lycklig ägare av en degblandare så allt jag gör blir even more epic. Även detta recept kommer från den lilla boken som kallas Bröd från Brunkebergs bageri och receptet finns här. En heads-up är att man måste börja med att göra fördegen till det här brödet antingen på morgonen och få klart det sen kväll, eller kvällen innan för morgonbak.



Dagens episka frukost

Jag har inte ätit kaviar sen dagis, efter en mycket olycklig incident. När jag stod där vid knäckemacksbordet och skulle välja vilken mjukost jag skulle ha på så upptäckte jag en ny typ av mjukost, Kalles hette den. Jag klämde ut ett stort lager och var glad över den fina rosa färgen och lyckligt ovetandes över vad som komma skall tog jag en stor tugga av knäckemackan, en tugga som lika snabbt spottades ut i panik. Vad var det här för mjukost som smakade så illa? Jag frågade dagisfröken som berättade för mig att det var kaviar. Sen denna dag har jag vägrat befatta mig med detta djävulens påfund tills för en månad sen. Guxxi beskrev sin frukost, knäckemacka med kaviar och ägg, idén kändes plötsligt varken lika främmande eller äcklande. Jag gjorde som så att jag spontanköpte kaviar och ägg gick hem och gjorde mig ett kvällsknäcke. Jag var i extas, smaksensation!

Varför jag imorse som så många morgnar förr, den senaste treveckorsperioden, förgyllde jag min sista surdegsfralla med att bre på rikligt med kaviar och toppa med ett kokt ägg, vackert.


Fläskkarré med fetaostsallad

Har insett att det mesta jag bloggar om är frukostting, beror på att jag verkligen älskar frukost i alla dess bemärkelser, även låtar som handlar om frukost.  Det betyder dock inte att jag inte äter eller lagar "riktig mat" och dagen till ära då Marre Maräng fyllde 24 var det matlagningsläge. Eller ja, det var inte särskild komplicerade saker på gång i ärlighetens "jag vill ha kött med örtsmör på" var sms:t jag fick sent på eftermiddagen. Det fick det bli så, vi lagade det tillsammans, Pluras kök style. Köpte färdigt örtsmör dock, blir mycket bättre när man gör det själv, det köpta saknade stinget. Vi gjorde en fetaostsallad till da meat bestående av vanlig grön krispsallad, cocktailtomater i diverse färger och gurka. Slängde in lite grön sparris i ugnen med lite olivolja och salt. Schtekte på fläskkarrén som bara kryddades naturellt med salt och peppar i rikligt med olivolja och smör (om det är något jag lärt mig av mor min är att man behöver båda fettsorterna för att det ska bli riktigt gött). Till salladen gjorde vi dressingen jag typ alltid gör bestående av ungefär; 1 dl olivolja, 1-2 msk balsamvinäger, 1-2 tsk dijonsenap, 1 tsk honung, salt och peppar - simpelt men smakrikt. Sedan firade vi med lite öl, gott snack och ännu godare käk för fläskkarrén blev riktigt mör och fin, helt perfekt vilket är himla svårt att få till!


Ännu en gång stort grattis på födelsedagen Marre!

Grova frukostfrallor

I helgen bar det av till Katrineholm för att se en väns väldigt talangfulla band, One Two DIE Four, på lilla krog. Det var mitt första besök i Katrineholm och vi hamnade på ett mysigt litet vandrarhem aningen utanför staden som präglades av lantidyllen. Som den husmodern jag är var jag innan avfärden tvungen att fixa lite matsäck inför den cirka 2 timmars långa resan dit så jag passade på att baka lite fina surdegsfrallor toppade med solrosfrön och svarta sesamfrön som jag sedan fyllde med kaviar och ägg alternativt ost, skinka, tomat... lättsänkta klassiker helt enkelt. Jag utgick från ett recept ur boken som lärde mig baka bröd samt gjorde mig till en surdegstönt, Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson. Har typ bakat alla bröd som finns med i boken, och det är riktigt svårt att misslyckas om man typ inte måttar fel eller något (vilket hänt mig, blev lite väl mycket salt där en gång). Receptet hittar ni här!





Leilas morotskaka

Det var ju en helt underbart vacker dag idag, MAH GAD, så vår! Till en början var jag tyvärr tvungen att stanna i hemmet och utföra sedvanligt pluggande vilket inte var superkul med tanke på att vädret bjöd ut en på en sju helvetes dejt. För att kompensera vädret blev det bak, på en helt annan nivå. Det blev morotskaka och vi utgick från Leilas recept. Jag tror att det är det godaste jag någonsin bakat. Inser dock bilderna inte gör kakan rättvisa.

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 1/2 dl rivna morötter

Frosting:
60 gram rumstempererat smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 lime
100 g philadelphiaost
Sätt ugnen på 150 grader, smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa ägg och socker med elvisp poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd sedan i de torra ingredienser i äggblandningen. Avsluta med att blanda i rapsoljan samt morötterna. Sätt smeten i formen och in i ugnen i 55 minuter. Medan den gräddas kan du passa på att röja upp i köket samt göra frostingen, det är bara att blanda samtliga ingredienser så att det blir slätt lixx. Låt kakan svalna lite innan du brer på den fantastiska frostingen. Sedan är det bara att njuta... livet blev genast enklare. Sagolikt rent utsagt!


RSS 2.0